När man åker till ett annat land, speciellt länder som ligger långt borta från det egna eller länder som är väldigt annorlunda tror man ofta att allt ska vara just annorlunda. Många undrade hur vi kunde åka iväg med en så liten bebis. Hur gör ni med blöjor, mat, ersättning, sjukvård??? Nu kan jag äntligen avslöja sanningen. Det finns dem som föder barn här också. Deras bebisar ser likadana ut som våra. Deras mammor ammar inte alltid, de australiska barnen får smakportioner, gröt m.m. De bajsar till och med. Just Libero blöjor finns inte och produktnamnen är inte alltid detsamma. Men de har gröt, ersättning, välling, blöjor, våtservetter, fruktpuréer, barnmat etc. Skillnader finns dock. Det är ofta andra smaker som t.ex. pumpa. Nestlé är ett stort produktnamn.
Sjukvården har vi som tur är inte behövt prova på än men det finns sjukhus lite överallt. Kan lägga till att just 5 månader är en ganska bra ålder för bebisen att vara om man ska åka med ett litet barn. Då hinner bebisen få de sprutorna den ska ha och den läkarundersökning som ska göras innan det är dags för 1 årskontrollen. Dessutom är de oftast mer nöjda och något självständigare.
När det kommer till nyhetsrapportering skiljer det sig en del. USA är såklart i fokus, kanske mer här än hemma och det är mycket fokus på Indonesien. När det kommer till nyhetsrapportering om Europa handlar det nästan uteslutande om England. Kanske inte så konstigt eftersom Australien från slutet av 1700-talet var en brittisk straffkoloni. 1901 blev Australien självständigt. Nu kapades dock inte banden med den gamla kolonialmakten helt. Istället blev man en självständig stat i det Brittiska Samväldet, med regenten i Buckingham Palace som statschef. Och de flesta Australienare verkar nöjda för inför OS i Sydney var det en folkomröstning och en knapp majoritet ville ha kvar Elisabeth II som statschef. Det blev ingen republik med andra ord.
En annan stor skillnad. Jag har inte hört en enda diskussion om den australiska skolan. I Sverige går det ju inte att slå på tv:n utan att höra om vad som behöver förändras, förbättras och vad som inte fungerar. Kan det vara så att den australiska skolan fungerar eller att de litar på att de som arbetar inom skolan kan det de är utbildade för och att det är just dem, de som arbetar inom skolan, som ska vara med och förändra och förbättra? Jag ska försöka undersöka mer i ämnet.
Annars är det som i de flesta länder. Nyhetsrapporteringen beskriver oftast det hemska så som olyckor, kriminalitet, bränder, naturkatastofer, ohälsa m.m. När det handlar om "lycklig" nyhetsrapportering har det oftast med idrottsprestationer att göra eller kändisar inom film och musikbranschen. Det senaste som visas är:
-Problem med bränder i Sydney.
-Problem med motorcykelgäng. Senast i veckan såg vi poliser samlas utanför vårt hotell. Tydligen hade en polisman blivit skjuten och det var en fest i närheten relaterad till detta. Nu har man tillsatt extra pengar och extra poliser på Gold Coast för att bekämpa gängen.
-Problem med barnfetma. Barn dricker för mycket läsk eftersom det finns läskautomater i skolorna.
-Stor tankbil välte i Sydney igår och exploderade. 2 döda och 5 skadade. Massor av bensin läckte ut och nu måste det saneras.
-Australiensisk fotboll. Alla verkar älska det här. Själv vet jag inte vad som är skillnaden mellan australisk fotboll, rugby och amerikansk fotboll. Däremot har jag nog aldrig varit på ett ställe där så många killar är så vältränade som de är här.
Imorgon flyger vi vidare till Cairns.
En sista hälsning från Hugo som ville skriva lite och sen en av hans roliga kommentarer som avslutande mening.
Hugo hälsar hej. Jag tycker det är roligt att bada i vågorna. Det är massa vågor och man kan göra bakåtvoltar för att vågorna är så starka. Kom ihåg Gino, ta alltid sista vågen. Nu ska jag bada med min nya kompis Fenix. Är det minusgrader i Sverige nu?
-Mamma, det är nog ni som har rest runt mest av alla i hela Sverige.
skriven
Hej på er:) hälsa Huga att ja det är minusgrader! just nu -2°C PUSSSSS